Groen in de raad

Op het puntje van de stoel

Groen in de raad – Op het puntje van de stoel

 

Een paar maanden geleden zei collega raadslid Gerrit Jan de Vries (VVD) tegen mij: “Stephanie, je zit altijd zo op het puntje van je stoel – ga eens wat relaxen”.

Deze zin komt sindsdien regelmatig in mij op. Telkens als ik op het puntje van mijn stoel zit. En nee – ik zit daar niet altijd. Maar wel vaak.

Zoals bijvoorbeeld gisteren tijdens de raadsvergadering, op het moment dat de PvdA het over het bouwproject “Freyhof” heeft. Aan het word is Bartele Boersma (PvdA), die vol jeugdig enthousiasme spreekt over de duurzaamheid van het project. Hoe gaaf het is dat er aardgasvrij en met houtelementen wordt gebouwd hier in Harlingen. Ik zou wel op willen springen, maar wacht geduldig op mijn beurt.

Eindelijk mag ik mijn verbazing uiten over het feit dat de PvdA dus blijkbaar nieuwe wetgeving – namelijk gasvrij bouwen – als innovatief ziet. En als je het woord “duurzaam” drie keer noemt in een plan IS het blijkbaar een duurzaam project. Een beetje naïef en een beetje “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”, deze houding.

Volgens mij missen we een kans, als wij dit plan zo doorzwaaien naar uitvoering. Ik mis beleid op circulaire materialen en innovatie. Terwijl juist daar in het coalitiestuk veel over geschreven is. De ambities waren er en ik vraag mij af hoe het kan dat die zich binnen een half jaar al laten verdunnen tot een soort middelmatigheid. Daarmee zet je Harlingen echt niet op de kaart als vooruitstrevende stad.

Als beleidsmakers zou je wel degelijk zuinig op je laatste stukjes bouwgrond moeten zijn. En als je hebt afgesproken dat je innovatie belangrijk vindt, kun je niet, zoals wethouder Kuiken gisteren deed, duurzaamheid afwimpelen, omdat het duurder zou zijn dan gewoon bouwen. Ook hier maakt de PvdA duidelijk dat men nog niet zo goed op de hoogte is van de werking van ‘circulair’.

De initiatiefgroep Tiny Houses weet dat wél. Die staat te trappelen om aan de slag te gaan met circulaire materialen, eigen energiewinning en andere innovaties. Er zijn ontwerpen, de financiering is rond. De vraag is alleen nog: “Waar?”

Even leek het alsof de gemeente Harlingen er daadkrachtig werk van zou maken en dat ook hier in Harlingen een project met Tiny Houses gerealiseerd zou worden. Ik geloof daar nog steeds in. Immers, waar een wil is, is een weg. En de positieve grondhouding van het college zou bergen kunnen verzetten. Ik vraag mij wel af of het college weet wat voor goud zij in handen hebben met dit burgerinitiatief?

Trouwens, het één sluit het ander volgens mij niet uit. Het project “Freyhof” heeft potentie. Zeker, over smaak valt te twisten. Of je het nou mooi of niet zo mooi vind, met enkele aanvullingen op duurzaam zou GroenLinks akkoord kunnen gaan met dit plan. Tegelijkertijd zouden we andere, frisse woonvormen willen zien hier in Harlingen. Gelukkig is Hein daar ook in geïnteresseerd. Dus de kans ligt er… voor het oprapen.

Er zijn andere momenten van op het puntje van de stoel zitten…

Tot volgende week!

 

Stephanie

GroenLinks Harlingen