Groen in de raad

Minder slecht is nog niet goed.

Groen in de raad – Minder slecht is nog niet goed

 

De titel van deze column is een citaat van Michel Wijers, Managing Director bij het C2C Expolab te Venlo. Hij zei dit op een “duurzaam gebouwd” event in Venlo. Maar ook voor Harlingen slaat hij daarmee de spijker op de kop, als het bijvoorbeeld gaat om projecten die verdedigd worden met teksten als 'Het meest duurzame bouwproject in Harlingen tot nu toe'.

 

Terwijl bestuurlijk Harlingen blij is met 'gasvrij bouwen' (gewoon de wetgeving volgen dus), een warmtepomp en zonnepanelen, bekruipt mij het gevoel dat er te lang niet over de stadsgrenzen heen is gekeken. Onze beruchte Harlinger eigenzinnigheid levert misschien niet alleen maar voordelen, maar ook blinde vlekken op. Zijn wij een lang geleden uitgevonden wiel opnieuw aan het uitvinden? Ik zie kansen die niet gegrepen worden.

 

Wijers slaat de spijker op de kop over de 'pilot zoutwinning Harlingen'. Het is lovenswaardig hoe de Stichting Bescherming Historisch Harlingen zich inzet voor een goede verstandhouding en communicatie tussen de verschillende partijen. Echter, als het college en verschillende partijen in de raad domweg blij zijn met een pilotstatus voor Harlingen, dan vind ik dat er kortzichtig en vooral naar het geld gekeken wordt. Ons aandeel in Unesco Werelderfgoed Waddenzee zien we hierbij volledig over het hoofd. Immers, als we een 'pilot' toejuichen dan stemmen we bij voorbaat in met de zoutwinning en nemen we schade op de koop toe.

 

Minder slecht is nog niet goed. Zolang wij met 'minder slecht' tevreden zijn, kunnen wij hier in Harlingen lekker achterover leunen en van het uitzicht genieten. Van tijd tot tijd is daar niets mis mee, maar als wij dat blijven doen is er straks weinig van over van dat mooie uitzicht. Het in de lente nieuwgevormde coalitie had ambitieuze plannen gesmeed voor het aantrekken van innovatieve ondernemers, duurzaamheid en milieu. Een half jaar later blijkt dat 'minder slecht' uitgeroepen wordt tot het nieuwe 'goed'.

 

Dat dit gebeurt vanuit gezapigheid, een zesjescultuur of gebrek aan gedrevenheid geloof ik niet. Eerder door tekort aan kennis. Dus, volgens mij, is het tijd voor verandering. Tijd om kennis te verbreden. Om eens te kijken hoe dat zit met Cradle to Cradle: want dáár zit het nieuwe verdienmodel, dáár wacht de toekomst van bouwen, werkplekken, de economie.

 

Alleen als wij echt goed met onze natuur omgaan zorgen we goed voor de generatie van vandaag én morgen.

 

Jesse Klaver verwoordde het tijdens de algemene beschouwingen van dit jaar. “Wij hebben een optimistische visie op de toekomst nodig met slimme groei, innovatie en creativiteit, die echte werkgelegenheid oplevert en duurzame welvaart.”

Daarvoor mag er hier in Harlingen wel een tandje bij.

 

Wordt vervolgd, groene groet ,

 

Stephanie Geurtz